Congres 2012

IVP – Instituut voor Pensioeneducatie organiseerde het congres:

‘Alternatieve Beleggingen, Onderhandelen en Toezicht voor Pensioenfondsen’.

Locatie: Auditorium van Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

Datum: 13 november 2012

Voor de Deelnemerslijst IVP-Congres 13 november 2012 klikt u HIER

 

Aan de orde kwamen de volgende onderwerpen:

  • Wat zijn alternatieve beleggingen?
  • De risico’s en rendementen van hedgefunds
  • De risico’s en rendementen van private equity
  • De maatschappelijke effecten van private equity
  • De risico’s en rendementen van infrastructuur
  • Onderhandelen met hegdgefunds en private equity-huizen
  • De rechten van een pensioenfonds ten opzichte van een toezichthouder

Sprekers waren:

De presentaties vindt u door op onderstaande links te klikken:

In het eerste deel vonden de presentaties plaats uit de praktijken van Man Investments, KKR en Partnersgroup. In het tweede deel volgde de presentatie van prof. dr. Sweder van Wijnbergen.

Tussen beide presentaties van praktijk en wetenschap zat dag en nacht verschil. Het is nu aan de congresganger om zelf kritisch na te denken over de presentaties.

1. Presentatie door Jeroen Broers van Man Investments. De inhoud van de presentatie vindt u door HIER te klikken.

Hedgefondsen zijn beleggingsvehikels die door actieve strategieën extra rendement beogen te maken. Ze bestaan in allerlei soorten en maten: er zijn hedgefondsen die gebruik maken van koersverschillen tussen valuta, er zijn hedgefondsen die speculeren op grondstoffenmarkten, er zijn er die invloed willen op de structuur en het management van een onderneming om door betere bedrijfsvoering een hoger rendement te realiseren, er zijn er vele.

De kunst is om uit de duizenden verschillende fondsen nu net de goede te selecteren. Dat is specialistisch werk.

Een pensioenfonds moet in control zijn en de risico’s onderkennen van de beleggingen, biedt Man Investments zogenaamde Managed Accounts aan. Een instelling onafhankelijk van Man houdt de transacties bij, rapporteert en brengt de risico’s in kaart.

Door de verschillende strategieën kan een hedgefonds het totale risico dat in een beleggingsportefeuille aanwezig is, dempen. 

2. Presentatie door Alexander von Wolffradt en Bert van der Hoek van PartnersGroup. De inhoud van de presentatie vindt u door HIER te klikken.

Het Zwitserse private equity-huis PartnersGroup legde uit dat private equity een verlengstuk is van de beleggingscategorie aandelen. Het gaat niet om beursgenoteerde aandelen maar om aandelen in bijvoorbeeld familiebedrijven.

Partnersgroup biedt ook de mogelijkheid aan om te beleggen in infrastructuur. Hieronder vallen naast snel- en tolwegen ook bijvoorbeeld vliegvelden, havens, en gevangenissen. Het kan als een verlengstuk van onroerend goed worden gezioen, maar met een ander beleggings- en rendementsprofiel.

Private equity kom je tegen in het dagelijkse leven, zo liet PartnersGroup zien, bijvoorbeeld via de supermarktketen Action die deels eigendom is van Partnersgroup.

3. Presentatie door Jurcell Virginia van Kohlberg Kravis Roberts. De inhoud van de presentatie vindt u door HIER te klikken.

KKR belegt wereldwijd in private equity. Het is bekend geworden met Leveraged Buyouts, ofwel met geleend geld de zittende eigenaren van een onderneming uitkopen en het bedrijf rendabel maken. In Nederland biedt KKR werkgelegenheid aan 15.000 mensen via alle deelnemingen in bedrijven.

Om een deal te doen heeft KKR teams in dienst die wereldwijd de kansen en mogelijkheden onderzoeken. Van alle 100 onderzochte bedrijven is er maar eentje die tot een deal komt. Het is een arbeidsintensief proces.

4. Presentatie door Guido Roth (inmiddels partner bij Simmons & Simmons)

De volledig uitgeschreven tekst van zijn presentatie vindt u door HIER te klikken.

De kern van de boodschap van Guido Roth was dat onder toezicht staande instellingen zoals pensioenfondsen zich altijd bewust moeten zijn van de wettelijke bevoegdheden en de grenzen van de externe toezichthouders. Het is in het belang van de ondertoezichtstaande instelling om bij handhaving door een toezichthouder weloverwogen beslissingen te nemen hoe in het handhavingstraject te handelen.